Саранчуківська сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Середземноморська плодова муха–небезпечний закордонний гість

Дата: 04.03.2024 15:35
Кількість переглядів: 25

 

Середземноморська плодова муха–небезпечний закордонний гість

 

https://superagronom.com/uploads/all/f8/f0/9f/f8f09f847583417464c565671767cba0.jpg

 

 

         Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області  розказує про небезпечного карантинного шкідника – середземноморську плодову муху.

            Свіжі овочі і фрукти завжди користуються попитом у споживачів і, якщо у літньо-осінній період українці в основному купують плодоовочеву продукцію вітчизняного виробництва, то у зимово - весняні місяці населення споживає більше овочів та фруктів імпортного походження. З надходженням імпортних об’єктів регулювання існує  ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів,  зокрема, такого карантинного шкідника як  середземноморська плодова муха.

            Середземноморська плодова муха є одним з найбільш небезпечних видів шкідників плодових культур у світі. Цей шкідник може пошкоджувати за різними даним від 200 до 260 і більше видів рослин: різноманітних фруктів, квітів, овочів і горіхів. Віддає перевагу тонкошкірим, стиглим, соковитим плодам таким як: цитрусові, банани, хурма, полуниці, абрикоси, яблука, сливи, черешня, виноград, томати, баклажани, тощо. Цей шкідник походить з тропічної Африки але вже поширився на всіх континентах світу. В Австрії він з’явився в 1954 році, а вже у 1956 році в садах на околицях Відня муха пошкодила 90-100% плодів. У Каліфорнії в 1980–90-х роках збитки від цієї карантинної комахи оцінювали в сотні мільйонів доларів США щорічно. Середземноморська плодова муха належить до родини строкатокрилок (Tephritidae). Доросла комаха за розмірами дещо менша від звичайної домашньої мухи - завдовжки 4,5-5 мм, має специфічне забарвлення. Голова білувато-сіра, з темною смугою на хоботку. Очі винно-червоні з зеленим відблиском (лише в живих комах). Груди блискучо чорні, з жовто-білими  плямами, плечі з характерними білими кільцями, черевце жовте з поперечними сірими смугами, крила попелясто-сірого кольору з жовтуватим відтінком.

 

           Самки середземноморської плодової мухи дуже плодючі, можуть відкладати до 1000 яєць під шкірку дозріваючих плодів, проколюючи її яйцекладом. Личинки, які відродились із яєць, через один-два дні проникають у м’якоть плоду. Процес живлення триває два-три тижні, при цьому пошкоджені плоди передчасно дозрівають і опадають. Личинки виходять із плодів, які опали і майже зовсім розклались, заглиблюються в ґрунт і заляльковуються. Характерною особливістю личинок є їх здатність стрибати на відстань 15-20см. Тому пупарії (лялечки) можна виявити в різних місцях на певній відстані від опалих плодів. Тривалість розвитку шкідника варіює і залежить від погодних умов. При температурі 26ºС розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів, при температурі 16ºС – за 100 днів.

          Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються, стають м’якими. Розрізавши такі плоди, всередині можна побачити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця стають твердими та темнішають. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканина розм’якшується, набуває інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. Влітку найчастіше пошкоджуються плоди, які мають жовто-оранжеве забарвлення. В плодів з високим вмістом цукру пошкодження супроводжується витіканням солодкого соку, який склеює сусідні плоди. У разі масового  розмноження середземноморська плодова муха може повністю знищити врожай плодів та овочів.

             Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). При міжнародній торгівлі Ceratitis capitata розповсюджується з плодами та садивним матеріалом рослин – живителів з регіонів поширення. Дорослі мухи можуть перевозитись різними видами транспорту, оскільки здатні виживати без харчуванння протягом тижня, а при наявності джерела живлення – 6-8 місяців.

             Середземноморську плодову муху в Україні регулярно виявляють при інспектуванні та фітосанітарній експертизі імпортних фруктів. Найчастіше шкідника виявляли в продукції,  що надійшла з Єгипту і Туреччини. Щодо видів фруктів, то тут незаперечними «лідерами»  є вантажі цитрусових, а саме мандарини і апельсини. У 2007 році на території України середземноморську плодову муху було виявлено у феромонних пастках в Бурлачо-Балківській сільській раді Чорноморської міської ради Одеської області. Карантинний режим було запроваджено на площі 9,9 га. Було розроблено та прийнято план заходів щодо локалізації та ліквідації вогнищ середземноморської плодової мухи.

             Основним фітосанітарним заходом є огляд вантажів плодів із заражених зон країн розповсюдження шкідника у місцях розмитнення та розвантаження.                   

 

При виявленні   плодової мухи в живому стані необхідно провести знезараження об’єктів регулювання. Якщо до вантажу неможливо застосувати фітосанітарні процедури, тоді вантаж може бути знищено у безпечний спосіб або повернуто до країни- відправника.

            Щодо вітчизняних виробників плодів, продавців і простих громадян, то необхідно наголосити на недопущенні складування імпортних овочів і фруктів та тари з-під них поряд з плодовими  насадженнями чи ягідниками.  При виявленні якихось підозр чи невідомих комах необхідно відразу звернутись до фахівців (фітосанітарних інспекторів) для своєчасного реагування та запобігання поширенню карантинного шкідника.

             Отже, купуючи на ринку фрукти та овочі, ретельно оглядайте їх, аби вчасно розпізнати, чи не містять вони небезпечного іноземного шкідника!

 

Оксана Підфігурна – провідний спеціаліст відділу карантину рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь