Саранчуківська сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

"Відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану"

Дата: 09.11.2022 17:00
Кількість переглядів: 58

"Відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану"


        Із початком війни було введено воєнний стан, а згодом прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України (далі - КК України), посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.
Зокрема, із 7 березня 2022 року Законом України № 2117-ІХ внесено зміни до КК України щодо посилення відповідальності за злочини за ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК України, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні - крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.
           Наприклад крадіжка - ч. 1 ст. 185 КК України до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу 17 тисяч гривень до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185 КК України), з проникненням у житло або інше володіння (ч. З ст. 185 КК України) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185 КК України) - передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.
         На сьогодні ж, крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану - є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану - одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.
Аналогічні зміни 8 березня 2022 року передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрати й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК України) як особливо кваліфіковані.
          Незважаючи на посилення відповідальність за злочини проти власності в умовах воєнного стану продовжує мати місце тенденція до вчиі|^^с^вд2^рх ЗЛОЧИНІВ, зокрема крадіжок та грабежів.

          Так, із 07 березня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про факт вчинення 1 кримінального правопорушення на території Саранчуківської ТГ щодо крадіжки в умовах воєнного стану.


Керівник окружної прокуратури                                                                       Іван КРЕНЦЕЛЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь