Саранчуківська сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Аналіз впливу регуляторного акта – проєкту рішення сесії Саранчуківської сільської ради «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Сара

Дата: 08.01.2024 09:10
Кількість переглядів: 45

Назва регуляторного акта: «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради»

Регуляторний орган: Саранчуківська сільська рада.

Розробник документа: Відділ освіти Саранчуківської сільської ради.

Контактні телефони: 098 624 78 80.

1. Визначення проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання

Необхідність підготовки проєкту рішення Саранчуківської сільської  ради «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради» обумовлена статтею 5 Закону України «Про охорону дитинства», статтею 35 Закону України «Про дошкільну освіту»,  статтею 21 Закону України «Про повну загальну середню освіту», постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», пунктами 2.1. та 2.2. розділу 2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року № 667, статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Враховуючи скрутне матеріальне становище бюджетних установ, постійне зростання цін на продукти харчування, підвищення мінімальної заробітної плати й інші вагомі чинники виникає нагальна потреба у перегляді розміру одного харчувального дня і відповідно зміни розміру батьківської плати у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти.

2. Визначення цілей державного регулювання

Корегування розміру батьківської плати є необхідним і зумовлено головною причиною поліпшення харчування дітей у ЗДО та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти  Саранчуківської сільської ради.

Частиною першою статті 25 Закону України «Про освіту» організацію та відповідальність за харчування у навчальних закладах державної та комунальної форми власності покладено на місцеві органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані  заклади освіти, керівників закладів освіти.

Відповідно до частини п’ятої статті 35 Законі України «Про дошкільну освіту» батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у сільській місцевості у розмірі, що становить не менше 25 % від вартості харчування на день.

3. Мета та завдання регулювання

Із прийняттям пропонованого регуляторного акта виникає законодавча підстава для нарахування, сплати та одержання коштів за харчування дітей у ЗДО та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради.

4. Механізми та заходи досягнення задекларованої мети та завдань

Проєктом рішення «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради» пропонується:

1) встановити вартість харчування однієї дитини дошкільного віку, яка перебуває в закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти, у розмірі  30 грн. за один день;

2) встановити для батьків розмір плати за харчування однієї дитини дошкільного віку, яка перебуває в закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти, у розмірі 50 % (15 грн.) від вартості харчування на день;

3) нарахування плати проводити за дні відвідування дитиною установи.

Окрім цього, це дає право надавати пільги зі сплати батьківської плати згідно із Законом України  «Про дошкільну освіту», Постановою КМУ № 1243 від 26.08.2002 р. «Про невідкладні питання діяльності дошкільних навчальних закладів», а саме:

 повністю звільняються від плати за харчування:

діти-сироти;

діти, позбавлені батьківського піклування;

діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;

діти з малозабезпечених сімей (тобто сімей, які з поважних або незалежних від них причин, мають середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї) та сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

діти з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, визначених у статтях 10 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (частина 3 статті 56 Закону України «Про освіту»), зокрема:

1. діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також сім’ї осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності;

2. сім’ї осіб, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, а також інші сім’ї. Докладно – у статтях 10 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відповідно до пункту 4 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, право на безоплатне харчування мають також:

діти – внутрішньо переміщені особи;

діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів

 розмір плати за харчування в дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти зменшується на 50 % для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей до 18 років.

Звільнення батьків від сплати проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів.       

5. Механізм та заходи,  які забезпечать розв'язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта

Проєкт рішення «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у  закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради» передбачає встановлення батьківської плати в  закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти згідно із чинним законодавством та забезпечує організацію повноцінного харчування. Рішення поширюється на всю територію Саранчуківської сільської ради  та доводиться до відома батьків через офіційний веб-сайт Саранчуківської сільської ради. 

6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Аналіз вигод і витрат

Прийнявши рішення, що розмір батьківської плати складає 50% від вартості харчувального дня при відвідуванні закладів 115 дітьми у Саранчуківській сільській раді  щоденно, можна очікувати сплату батьківської плати в розмірі 15 грн. х 115 дітей х 20 днів (середня кількість днів відвідування) = 34 500 грн.

       Очікувані результати

Дозволить проводити моніторингові дослідження та перевірки організації харчування дітей у ЗДО та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради.

Вжиті заходи позитивно вплинуть на раціональність харчування дітей, тобто на забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму, задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії та співвідношенні у харчових речовинах, дотримання оптимального режиму харчування.

7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта

Запропонований регуляторний акт вводиться в дію  не раніше 08 лютого 2024 року.

8. Показники результативності

Визначення показників результативності регуляторного акта буде здійснюватися протягом його дії постійною комісією з  гуманітарних питань питань охорони здоров’я, молоді та спорту Саранчуківської сільської ради

Базове відстеження результативності регуляторного акта планується провести через рік після оприлюднення.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

При відстеженні результативності цього регуляторного акта будуть зібрані та підготовлені статистичні дані та аналітичні довідки.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються відділом освіти Саранчуківської сільської ради протягом місяця з дати його оприлюднення (до 07 лютого 2024 року) за адресою: 47501, м. Бережани, вул. Шевченка, 15, каб. 31.

Тел. 098 624 78 80, електронна адреса: osvita_saran_oth@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь