Саранчуківська сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Увага! Громадські обговорення про початок проведення громадських обговорень   щодо    ліквідації Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради.

Дата: 25.04.2024 16:24
Кількість переглядів: 18

Фото без описуІнформаційне повідомлення

про початок проведення громадських обговорень  щодо ліквідації Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради.

Найменування організатора громадського обговорення: Саранчуківська сільська рада.

Мета громадського обговорення:  реалізація права мешканців громади на вільний доступ до інформації, забезпечення гласності, інформування громадськості про ініціативу та пропозицію Саранчуківської сільської ради щодо припинення юридичної особи  - Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради шляхом його ліквідації та обговорення відповідного проєкту рішення, що виноситиметься на розгляд сесії  Саранчуківської сільської ради, врахування думки жителів Шумлянського старостинського округу та Саранчуківської територіальної громади щодо ліквідації Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради.

Виконавець: відділ освіти Саранчуківської  сільської ради.

Запрошуємо  взяти участь у  громадському  обговоренні.  

       З метою  забезпечення умов для рівного доступу осіб до якісної освіти, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів та упорядкування і оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради засновник  Шумлянського закладу дошкільної освіти доводить до відома учасників  громадського обговорення. 

     За офіційною інформацією директора закладу дошкільної освіти приблизна  кількість вихованців Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради постійно зменшується і буде становити  у 2024 році – 13 дітей, у 2025 році – 11 дітей, у 2026 році – 10 дітей. Така кількість дітей унеможливлює функціонування хоча б однієї різновікової групи у дошкільному закладі. Витрати на утримання Шумлянського закладу дошкільної освіти «Сонечко» Саранчуківської сільської ради у 2023 році становили 2 105 285 грн. Діяльність  даного закладу, як окремої юридичної особи є економічно  недоцільною і вимагає раціонального рішення щодо забезпечення дошкільної освіти в Шумлянському  старостинському окрузі.

     Мета дошкільної освіти — всебічний розвиток, навчання, виховання, виявлення обдарувань і соціалізація дитини, формування у неї дбайливого та турботливого ставлення до себе, родини, довкілля, України, здатності та прагнення до подальшого здобуття освіти у початковій школі. Саме для цього ми,  як засновники, зобов’язані  забезпечити  надання   кожній дитині можливості   здобуття  дошкільної  освіти у дошкільному підрозділі Шумлянської  початкової школи Саранчуківської сільської ради. 

І. Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України: Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого  самоврядування утворюють,  реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103-2 Бюджетного кодексу України: Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: Реорганізація або ліквідація навчальних закладів  комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 12  Закону України «Про дошкільну освіту» :

1. Рішення про утворення, реорганізацію, перепрофілювання (зміну типу) чи ліквідацію закладу дошкільної освіти приймає його засновник.

2. Заклади дошкільної освіти утворюються з урахуванням соціально-економічних, національних, культурно-освітніх, духовних і мовних потреб за наявності дітей відповідного віку, необхідної навчально-методичної та матеріально-технічної бази, педагогічних кадрів, а також із дотриманням вимог санітарного законодавства.

3. У разі реорганізації чи ліквідації комунального закладу дошкільної освіти та наявності дітей дошкільного віку, які проживають на відповідній території, засновник зобов'язаний забезпечити таким дітям можливість здобуття дошкільної освіти.

4. Майно ліквідованих державних, комунальних закладів дошкільної освіти або тих, діяльність яких зупинена, відповідно до рішення засновника може бути використане виключно для забезпечення здобуття освіти, надання послуг у сфері соціального захисту, культури, спорту та охорони здоров'я, а також послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов'язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства. Відповідне майно не може бути предметом застави, стягнення, джерелом погашення боргу, щодо такого майна не можуть вчинятися будь-які дії, наслідком яких може бути припинення державної (комунальної) власності на таке майно.

Стаття 13  Закону України «Про дошкільну освіту» :

1. Юридичні особи, їх філії можуть мати у своєму складі дошкільні підрозділи. Дошкільний підрозділ діє відповідно до установчих документів юридичної особи, у складі якої він перебуває, та на підставі положення про нього, затвердженого керівником такої юридичної особи.

2. Засновник та керівник юридичної особи, що має у своєму складі дошкільний підрозділ, керівник такого підрозділу (у разі введення відповідної посади) зобов'язані в межах повноважень забезпечувати та організовувати його діяльність відповідно до вимог цього Закону та інших актів законодавства

 

План оптимізації мережі закладів освіти, їх реорганізацію та перепрофілювання (зміну типу)  Саранчуківської територіальної громади  на 2024-2027 рік, затверджений рішенням сесії Саранчуківської сільської ради від 23.04.2024 року №1786.

ІІ. Соціальні групи населення, на які поширюватиметься дія документу – мешканці  Шумлянського  старостинського округу та Саранчуківської сільської територіальної громади.

ІІІ. Формат проведення громадського обговорення та порядок участі в обговоренні представників визначених соціальних груп населення:

Консультації з громадськістю проводитимуться у формі публічного громадського обговорення та шляхом зустрічі керівництва Саранчуківської сільської ради та відділу освіти Саранчуківської сільської  ради з громадськістю Шумлянського старостинського округу та Саранчуківської СТГ 25 квітня 2025 року у приміщенні Шумлянської гімназії, початок о 10.00 год. У громадському обговоренні з правом голосу можуть брати участь дієздатні жителі Саранчуківської територіальної громади, які досягли 18-річного віку та місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території, в межах якої проводяться громадські обговорення.

 

ІV. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень):

         Місцезнаходження та поштова адреса відповідального за організацію громадського обговорення: 47533, вул. Личакова 2, с. Саранчуки, Тернопільський район, Тернопільської області, відділ освіти Саранчуківської сільської ради; адреса електронної пошти, за якою можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: osvita_saran_oth@ukr.net

     Контактна особа - Ярослав Горохівський, начальник відділу освіти Саранчуківської сільської ради, відповідальний за проведення громадського обговорення, тел. 0986247880.

           Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті  Саранчуківської сільської ради.

       Пропозиції  (зауваження)  учасників громадського обговорення подаються протягом року  у письмовій чи усній формі, особисто,  надсилаються  поштою або електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає,   до 15:00 год.  24 квітня  2025 року.  Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь