Саранчуківська сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Увага! Громадські обговорення про початок проведення громадських обговорень   щодо  реорганізації  шляхом перепрофілювання   ( зміни типу) Шумлянської гімназії Саранчуківської сільської ради  у Шумлянську початкову школу Саранчуківської сільської рад

Дата: 25.04.2024 16:26
Кількість переглядів: 19

Фото без описуІнформаційне повідомлення

про початок проведення громадських обговорень щодо  реорганізації  шляхом перепрофілювання   ( зміни типу) Шумлянської гімназії Саранчуківської сільської ради у Шумлянську початкову школу Саранчуківської сільської ради із забезпеченням здобуття початкової  та дошкільної освіти.

Найменування організатора громадського обговорення: Саранчуківська сільська рада.

Мета громадського обговорення: врахування думки жителів Шумлянського старостинського округу та Саранчуківської територіальної громади щодо  реорганізації  шляхом перепрофілювання   ( зміни типу) Шумлянської гімназії  у Шумлянську початкову школу Саранчуківської сільської ради із забезпеченням здобуття початкової  та дошкільної освіти.

Виконавець: відділ освіти Саранчуківської  сільської ради

Запрошуємо  взяти участь у  громадському  обговоренні

       З метою забезпечення умов для рівного доступу осіб до якісної освіти, раціонального і ефективного використання наявних ресурсів та упорядкування і оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Саранчуківської сільської ради, використання бюджетних коштів доводить до відома учасників  громадського обговорення:

     У 2023 бюджетному році Шумлянська гімназія Саранчуківської сільської ради надавала освітні послуги 40 учням. На заробітну плату працівникам Шумлянської гімназії із освітньої субвенції витрачено 2 003 665, 69 грн., з місцевого бюджету – 63 5059, 99 грн. За   користування електроенергією  -  20 128, 91 грн., за використане тверде паливо -134 300 грн.  Витрати на 1 учня у 2023 році становили 69 828, 86 грн. освітньої субвенції.

    Важливо також врахувати те, що згідно з пунктом 10 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 року № 245 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088»  за рахунок субвенції припиняється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить: з 1 вересня 2025 р. - менше 45 осіб; з 1 вересня 2026 р. - менше 60 осіб.

 На даний час в Шумлянській гімназії навчається 39 учнів. За офіційною інформацією гімназії станом на 01.09.2025 року  до навчання планує приступити приблизно 41 учень, станом на 01.09.2026 року – приблизно 39 учнів.  Якісні освітні послуги передбачають високий рівень знань учнів, розвинені навики спілкування в колективі, можливість повноцінного розвитку своїх здібностей і талантів. Саме для цього ми,  як засновники, повинні надати кожній дитині можливість  навчатися  та соціалізуватись у спроможному освітньому середовищі.

І. Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України: Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого  самоврядування утворюють,  реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103-2 Бюджетного кодексу України: Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: Реорганізація або ліквідація навчальних закладів  комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:  Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

Ліцеї можуть бути утворені та здійснювати освітню діяльність за умови дотримання вимог цього Закону, ліцензійних умов та положення про ліцей, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

Стаття 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Пункт 10 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 року № 245 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 27 грудня 2017 р. № 1088 про порядок і умови надання освітніх субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам»:  Не допускається спрямування субвенції на: закупівлю товарів, робіт і послуг, які безпосередньо не пов’язані із здійсненням видатків, зазначених у пункті 3 цих Порядку та умов; оплату посередницьких послуг; здійснення заходів, метою яких є отримання прибутку. За рахунок субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить: з 1 вересня 2025 р. - менше 45 осіб; з 1 вересня 2026 р. - менше 60 осіб.                                                                             

План оптимізації мережі закладів освіти, їх реорганізацію та перепрофілювання (зміну типу)  Саранчуківської територіальної громади  на 2024-2027 рік, затверджений рішенням сесії Саранчуківської сільської ради від 23.04.2024 року №1786.

ІІ. Соціальні групи населення, на які поширюватиметься дія документу – мешканці  Шумлянського старостинського округу та Саранчуківської СТГ.

ІІІ. Формат проведення громадського обговорення та порядок участі в обговоренні представників визначених соціальних груп населення:

Консультації з громадськістю проводитимуться у формі публічного громадського обговорення та шляхом зустрічі керівництва Саранчуківської сільської ради та відділу освіти Саранчуківської сільської  ради з громадськістю Шумлянського старостинського округу та Саранчуківської СТГ не раніше 25 квітня 2025 року у приміщенні Шумлянської гімназії, початок о 10.00 год. У громадському обговоренні з правом голосу можуть брати участь дієздатні жителі Саранчуківської територіальної громади, які досягли 18-річного віку та місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території, в межах якої проводяться громадські обговорення.

ІV. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень):

         Місцезнаходження та поштова адреса відповідального за організацію громадського обговорення: 47533, вул. Личакова 2, с. Саранчуки, Тернопільський район, Тернопільської області, відділ освіти Саранчуківської сільської ради; адреса електронної пошти, за якою можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: osvita_saran_oth@ukr.net

     Контактна особа - Ярослав Горохівський, начальник відділу освіти Саранчуківської сільської ради, відповідальний за проведення громадського обговорення, тел. 0986247880.

           Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті  Саранчуківської сільської ради.

       Пропозиції  (зауваження)  учасників громадського обговорення подаються протягом року  у письмовій чи усній формі, особисто,  надсилаються  поштою або електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає,   до 15:00 год.  24 квітня  2025 року.  Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь